Regler och Trivselregler

Det är viktigt att vi alla visar respekt och hänsyn till våra grannar. Vi bor tillsammans på en liten yta och äger huset gemensamt. Det kan finnas olika uppfattningar om hur man bäst behandlar grannar och vår gemensamma egendom, och därför har vi satt samman trivselregler så att vi alla ska veta vad som gäller.

 

Balkong och uteplats

Balkonger och uteplatser ska hållas i prydligt skick för allas trevnad, så ta med det skräp som ni tar med. 

Inga ingrepp i vår fasad får ske utan styrelsens godkännande. Detta innefattar även större ändringar såsom installation av markis. För markis kan endast färgen 407/151 varmgrå godkännas på grund av restriktioner. Frostning av balkongglas är inte tillåtet. Kontakta styrelsen för mer information. 

Har ni frågor om inglasning av er balkong kontakta styrelsen. 

Det är tillåtet att grilla med elgrill och gasolgrill på balkong och uteplats. Kolgrill är inte tillåtet att använda.

 

Felanmälan

Alla har ett ansvar att rapportera in fel i våra gemensamma utrymmen till föreningens förvaltare Bredablick. Det som inte rapporteras kan inte åtgärdas. Brådskande fel såsom vattenläcka måste omgående rapporteras in, se journummer under Felanmälan.

 

Fest

Det är helt okej att ha fest vid enstaka tillfällen. Visa hänsyn till dina grannar och respektera om någon blir störd. Ha inte högre ljudnivå än nödvändigt och tänk på att du är ansvarig för dina gästers uppförande. Informera dina grannar i förväg genom att sätta upp lappar i trapphuset. Det ska vara lugnt efter 22 på vardagar och 23 på helger.

 

Garage

Det är inte tillåtet att parkera någon annanstans än på parkeringsplatserna i garaget. Men däremot är det okej att ställa bilen utanför parkeringsplatserna en kort stund för att lasta av, så länge du inte blockerar vägen för någon. Föreningen har rätt att ta ut en kontrollavgift för bilar som parkeras olovligen i garaget eller på gården.

Cyklar ska stå i cykelställen.

 

Det är förbjudet att tvätta bilen i garaget, eftersom det inte finns något avlopp för detta. Lösa föremål får inte förvaras på parkeringsplatserna.

 

Husdjur

Ta alltid hänsyn till dina grannar när du har husdjur, en del personer kan vara rädda för exempelvis hundar. Tänk på att allergiker kan bli mycket besvärade och håll därför allmänna utrymmen och hissar rena. Husdjur får inte rastas på innergården, men är välkomna dit efter promenaden. Om olyckan ändå är framme ska det självklart ändå plockas upp. En varm sommardag uppskattas det också om kiss sköljs bort med lite vatten så att det inte luktar.

 

Hyrcyklar

Återlämna lådcyklarna i prydligt skick och med pumpade däck. Är cykeln trasig, felanmäl via appen.

 

Innergård

Vi hjälps åt att skapa trivsel och hålla ordning i vår utemiljö och uppmanar våra barn att ta vara på sina leksaker. Se vidare om husdjur på innergården under husdjur.

 

Oönskad post

Om du får oönskad post i din brevlåda måste du själv kasta den i pappersåtervinningen eller sända tillbaka den till avsändaren. Ingen städar upp efter dig om du lämnar oönskad post, gratistidningar, etc. ovanpå postfacken. Posten respekterar om du försett din brevlåda med texten “Ingen reklam, tack” – detta är ett enkelt sätt att slippa onödig reklam.

 

Renovering i lägenheten

Planera renoveringsarbeten så att de stör så lite som möjligt. Informera dina grannar om det är större arbeten som pågår under längre tid.

Vid alla större ingrepp måste styrelsen informeras.

Radiatorer, ventilation, bärande väggar och annat som har direkt påverkan på fastigheten får du inte göra ingrepp i. Är du osäker, hör med styrelsen först.

 

Rökning

Rökning i trapphuset och andra gemensamma utrymmen är inte tillåten. Detsamma gäller att kasta fimpar på marken utanför våra portar, på innergården eller från balkonger. Du får röka på balkongen, men ta vara på fimpen.

 

Soprum

Håll ordning i soprummet det blir trevligast för oss alla. 

Det finns soprum för hushållssopor och kärl för källsortering på Märsgränd. Se till att följa de anvisningar som finns om vad som ska sorteras i vilket kärl. Vik ihop kartonger och annat skrymmande så att det får plats i sopkärlen.

Lägg ingenting på golvet eller utanför soprummen. Allt som inte passar i soprummet ska du själv köra till återvinningscentralen, närmaste är Norra Hamnen återvinningscentral, Sysav på Bjurögatan 20. **Vi har ingen form av grovsopshantering i våra soprum.**

Tänk på att ingenting som ligger utanför kärlen hämtas upp. För att få bort sådant måste vi begära speciell hämtning och det kostar föreningen mycket pengar. Detta betalas i slutändan av dig som boende. Om ett kärl är fullt, se om något av de andra har plats. Annars får du återkomma efter tömning.

Sopor får aldrig lämnas utanför lägenhetsdörren eller i trappuppgången. Ej heller får de lämnas på innergården eller balkong/uteplats då de drar till sig fåglar och råttor.

Ibland behöver vi göra oss av med saker som någon annan kan ha glädje av. Utöver att skänka det kan köp&sälj-grupper vara en bra kanal för att ge de gamla sakerna ett nytt hem. De kan inte lämnas i soprummet eftersom föreningen då måste betala för speciell hämtning.

 

Störningar och störande ljud

Musik och TV ska alltid hållas på en ljudnivå så att det inte stör dina grannar. Extra viktigt är det mellan klockan 20.00 och 08.00 (22.00-08.00 på helger), då det ska vara lugnt. Efter klockan 22 vardagar och 23 på helger ska det vara tyst.

Ibland behöver du borra, spika eller utföra något annat arbete som kan vara störande då bör detta utföras med hänsyn till övriga boende. Måndag till söndag mellan 20:00 - 08:00 är det inte tillåtet att borra eller spika i väggarna.

Ha förståelse för att tvättmaskin och torktumlare vibrerar och lätt kan ge ifrån sig ljud som fortplantas. Centrifugering och torktumling ska vara gjort innan 22:00. Se gärna till så att fötterna på tvättmaskinen är rätt inställda.

Tänk gärna på grannarna och att vi alla har olika förutsättningar. För de som börjar jobba tidigt eller har småbarn är det viktigt att det blir lugnt.

Om du blir störd, ta i första hand upp det direkt med din granne. Ofta är störningar inte med mening, till exempel att den som gör oljud inte vet att det hörs. Vi bor här tillsammans och vi alla vill kunna trivas. Om det inte hjälper eller om ni inte kommer överens, kontakta styrelsen.

 

Störningsjour

Föreningen har en störningsjour som boende kan vända sig till under kvällar och nätter. Du som väljer att tillkalla jouren är betalningsansvarig för kostnaden om inte väktarnas rapport kan styrka att det fanns en allvarlig störning. Om så är fallet kommer den boende som stör få betala för utryckningen. Således är störningsjouren det sista man vänder sig till.

Störningsjouren kan bara tillkallas efter 22:00 på vardagar och 00:00 på helger. Vid akuta ärenden ring 112.

 

Säkerhet

Det är viktigt att vi tänker på att hålla dörrar och fönster i gemensamma utrymmen stängda och låsta för att förhindra inbrott. Släpp inte in okända eller oväntade personer via porttelefonen. Var vaksam och kontakta polisen vid misstanke eller pågående brott.

Detsamma gäller garaget -- håll gärna uppsikt så att ingen obehörig tar sig ner och att garageporten stängs efter sig!

Ur brandsäkerhets- och utrymningssynpunkt är det viktigt att hålla trapphus och andra gemensamma utrymmen fria. Vi ansvarar tillsammans för entré, cykelrum, entréförråd och källare etc. Det är viktigt att vi förvarar våra saker i de utrymmen som tillhör respektive lägenhet och låter övriga utrymmen vara fria. Ordning och reda skapar trivsel samt underlättar för lokalvårdare och fastighetsskötare att utföra sina sysslor.

 

Uthyrning

All andrahandsuthyrning måste godkännas av styrelsen. Tillstånd gäller ett år i taget och en administrativ avgift tas ut. Korttidsuthyrning via Airbnb eller motsvarande tjänster är inte tillåtet.

Du som hyr ut i andra hand ansvarar för att din hyresgäst sköter sig och att månadsavgiften betalas.